Cursussen

Of u nu een groep geïnteresseerden, vrijwilligers van een natuurorganisatie of studenten bent: een cursus is altijd een goede aanvulling op uw kennis. In tegenstelling tot een lezing is de inhoud van een cursus veel uitgebreider en diepgaander. Focus Natura verzorgt het liefst cursussen waarbij een ochtend vol theorie wordt opgevolgd door een middagprogramma vol praktijkvoorbeelden van het geleerde. Op deze manier is het veel makkelijker om het geleerde te onthouden. Ook cursussen met enkel theorie behoren tot de mogelijkheden. Bij alle cursussen worden na afloop readers verstrekt die het geleerde puntsgewijs samenvatten.

Robin geeft de volgende cursussen regelmatig:

Basiscursus insecten (4 lessen):

– Leer alle insectenordes kennen en in het veld op naam brengen
– Weet hoe de anatomie van een insect in elkaar zit en leer hoe een insect te onderscheiden is van andere geleedpotigen.
– Wat is de invloed van insecten op de mens en andersom?*
– Hoe breng ik na deze cursus insecten op naam? Een uitgebreide presentatie van nuttige literatuur en internetsites.
– Tips en aanwijzingen om insecten in het veld te vinden en uitgebreide informatie over zoekmethoden in verschillende habitats.
– Ontvang na elke cursusdag een reader om het geleerde meteen in praktijk te brengen.

*Optioneel: een insectenproeverij, het voedsel van de toekomst. Deze insecten zijn van te voren bereid; er worden geen levende insecten gegeten.

 

Cursus reptielen en amfibieën (2 lesdagen)

– Leer alle reptielen en amfibieën van Nederland en België kennen.
– Ontdek welke kenmerken van belang zijn om de verschillende soorten uit elkaar te houden.
– Leer de leefomgeving van de verschillende soorten kennen.
– Uitgebreide informatie over het inventariseren van amfibieën en reptielen, inclusief voorlichting over ziektes die de mens kan verspreiden.
– Een overzicht van nuttige sites en literatuur om na de cursus nog meer informatie te vinden.
– Ontvang na elke cursusdag een reader om het geleerde meteen in praktijk te brengen. 

Andere cursusonderwerpen zijn in overleg altijd mogelijk. Ook geldt voor alle cursussen dat gedurende de looptijd per mail nog aanvullende vragen gesteld kunnen worden.