Weekend Zuid-Limburg 27-29 mei 2023

Lang weekend Limburg

Focus Natura gaat in 2023 naar Zuid Limburg! Op 27, 28 en 29 mei, het weekend van Pinksteren, zijn er 3 dagen afwisselende excursies in de mooiste gebieden van Zuid Limburg!

 

Zuid Limburg is het meest soortenrijke, landschappelijk bijzondere en gewoon mooiste stukje van Nederland. Door de afwisseling tussen bos, schrale kalkgraslanden, prachtige oude steden, dorpjes en kleinschalige landbouw zijn in Zuid Limburg planten en dieren te vinden die we nergens anders in Nederland tegenkomen. Heel goede redenen om hier op excursie te gaan!

 

Dag 1

Ochtend: Savelsbos

We bezoeken in de ochtend het Savelsbos. Een kalkrijk bos waar volop ondergroei van allerlei plantensoorten te vinden is. We zullen hier kijken naar typische bodemdieren en maken kans om bijzondere hooiwagens, kevers, pissebedden en slakken tegen te komen. Met wat geluk vinden we zelfs rotsspringers! Tijdens het zoeken naar deze dieren zal ik vertellen over de verschillende soorten en de levenswijze van de verschillende bodemdieren. Het hele ecosysteem in het bos komt aan bod. Natuurlijk komen we ook prachtige bosranden vol bijzondere planten tegen en vergeten we de dieren die zich thuis voelen in deze bosranden niet. Vooral de talrijke bloemen zorgen voor volop leven.

 

Middag: groeven
In de middag is het tijd om 2 groeven te bezoeken. In deze groeven werd vroeger mergel gewonnen maar vandaag de dag zijn ze teruggegeven aan de natuur. Deze groeven staan vol prachtige flora en zijn daardoor erg in trek bij allerlei insecten zoals de veldparelmoervlinder en koninginnepage. Ook is er een kans dat we de zeldzame geelbuikvuurpad of een hazelworm tegenkomen. Naast de bijzondere natuur voel je je in deze groeven echt in het buitenland. Het is een echte belevenis om hier te wandelen!

 

Dag 2

Maastricht

Vandaag is het tijd om Maastricht te verkennen. We gaan niet winkelen maar bekijken allerlei bijzondere plekken is deze prachtige stad. De dag begint met het zoeken van muurhagedissen in een prachtig oud verdedigingswerk. Tijdens deze wandeling komen we vele zeldzame planten- en diersoorten tegen! Na deze zoektocht lopen we dwars door Maastricht langs de mooiste stukjes stadsnatuur van Nederland. De enorme plantenrijkdom op de oude stadsmuren maakt dit een ware belevenis. Na een lunch in de stad vertrekken we naar de Sint Pietersberg. Hier komen we terecht in een waar paradijs voor vlinders, andere insecten en planten. Vanaf de Sint Pietersberg bezoeken we de Encigroeve, een mergelgroeve die tot heel recent in gebruik was en nu langzaam verandert in een waar paradijs voor natuur!

 

Dag 3 – Keuzedag voor de liefhebber

Keuze 1: Geuldal

De Geul loopt door een groot deel van Zuid Limburg. We kunnen hier genieten van bloemrijke graslanden, een prachtige leisteengroeve, we komen misschien zinkflora tegen en zullen natuurlijk al het dierenleven uitgebreid bekijken.

 

Keuze 2: Lanaye
Net over de grens in België bevindt zich een prachtig natuurgebied vol orchideeën en insectenleven. In de dagzomende mergel zijn ook fossielen te vinden!

 

Keuze 3: Wandeling Valkenburg & orchideeëntuin

Een wandeling langs de kleine Geul, we beginnen in het prachtige centrum van Valkenburg en lopen door het bos, langs de kleine Geul naar kasteel Schaloen. Daar aangekomen steken we de weg over en bezoeken we de orchideeëntuin in het Gerendal. In deze orchideeëntuin zijn veel van de in Limburg voorkomende orchideeënsoorten te vinden, maar ook allerlei prachtige insecten.

 

Praktische informatie

Data en tijden
27, 28 en 29 mei.
De excursies starten om half 10 en zullen tot het einde van de middag duren (met de kans dat we wat uitlopen).

 

Maximale groepsgrootte
Door de kwetsbaarheid van de gebieden waar we komen houden we maximaal 12 personen per dag aan.

 

Accommodatie en eten
Focus Natura houdt de excursies graag bereikbaar voor iedereen. Om die reden is geen accommodatie of voedsel inbegrepen bij het weekend. Zo kan iedereen zelf na de excursies de keuze maken voor een accommodatie. Van trekkerstentje tot 5 sterren hotel, in Zuid Limburg is alles mogelijk! Over lunchmogelijkheden volgt nog informatie. Samen dineren is altijd gezellig, maar als iedereen na de excursies zijn eigen weg wil gaan is dat ook prima!

 

Vervoer
De snelste methode om op de verschillende locaties te komen is met de auto. Mochten er veel mensen zonder auto inschrijven dan is het huren van een OV fiets of het openbaar vervoer ook een optie. Geef bij inschrijven aan of je met een auto of ander vervoersmiddel komt!

 

Kan ik mijn inschrijven voor 1 dag?
Inschrijven voor 1 dag kan, maar deelnemers die het hele weekend willen meedoen hebben voorrang. Na het sluiten van de inschrijvingen krijg je, wanneer je 1 dag wilt deelnemen, bericht of hier ruimte voor is.

 

Kosten
De 3 daagse excursie kost in totaal 150 euro, overnachting en eten niet inbegrepen. Opgeven voor 1 dag is mogelijk, de kosten voor 1 dag liggen op 60 euro.

 

Het weer
Het weer in Nederland is veranderlijk. Wanneer de voorspellingen zeer slecht zijn is het mogelijk dat de excursie niet door kan gaan. In dit geval komt er een datumprikker voor een alternatieve datum.

 

Aansprakelijkheid
De excursies vinden plaats op openbaar toegankelijk terrein. Het is aan ieder om zich te houden aan de bezoekregels van de gebiedsbeheerders. Eventuele boetes die voortvloeien uit het overtreden van deze gebiedsregels zijn voor rekening van de overtreder.

Hoewel de gebieden gemakkelijk toegankelijk zijn, zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Focus Natura is nimmer aansprakelijk voor enige schade aan lijf, leden en eigendommen.

Het programma van de excursies kan worden aangepast wanneer hiervoor goede redenen zijn. Er kan geen garantie worden gegeven op het zien van bepaalde dier- of plantsoorten.

 

Inschrijven? Stuur een email naar info@focusnatura.nl of meld je aan via het contactformulier. Geef hierbij aan of de voorkeur gaat naar het gehele weekend deelnemen of 1 dag deelnemen (geef in dat geval aan welke dag). Wij nemen vervolgens contact met je op met verdere details!